menu

RYBOLOV NA MAURICIU

Rybolov na volném oceánu je vyhledávanou aktivitou milovníků rybolovu a adrenalinu. Probíhá na volném oceánu 5 - 15 km od západního pobřeží ostrova Mauricius, v jedné z nejlepších lokalit pro lov Marlinů na světě. Zabojovat si se 150 kilovým marlinem modrým je zážitek, který doporučujeme každému, komu koluje v krvi nadbytek adrenalinu.


Druhy ryb


Ve vodách kolem mauricia se loví především mečouni modří (rybářská sezóna listopad - březen), vzácněji mečouni černí a ojediněle mečouni pruhovaní. Dále se zde loví plachetníci, tuňáci (yellow fin tuna a dog tooth tuna), bonito (skipjack tuna), barakudy, wahoo, dorado a žraloci (především mako, kladivoun, tygří a modrý). Možný je zde také lov kingfish a ryb capitain přívlačí z korálového rifu.


Mauricius rybolov

Způsoby rybolovu

V rybnatým mořích a oceánech tropů a sobtropů došlo k rozvoji tzv. „big game fishing“ již před několika desítkami let. Rybáři, kteří si chtějí vyzkoušet rybolov v těchto končinách, využívají služeb velkých motorových lodí vedených profesionálními rybářskými průvodci. Lodě jsou zpravidla dlouhé 8 - 14 metrů, poháněné dvěma motory. K vybavení slušných lodí patří kajuta, kuchyňka a toaleta. Posádku lodí tvoří zpravidla kapitán - průvodce a lodník. Na kvalitní lodě se přijímá nejvýše 4-6 rybářů, ideální je rybařit ve 3-4 osobách na lodi. Na lodi je vždy k dispozici kompletní rybářské vybavení včetně nástrah.

Mauricius rybolov

Nejčastěji používaným způsobem lovu ryb je přívlač za jedoucí motorovou lodí - trolling. Vláčí se povrchová dráždidla, střapce, filátka z ryb, celé ryby, umělé chobotnice i wobblery. Současně se za jednou lodí vláčí 4 - 8 udic, které nastražuje lodník a v případě zájmu (a schopností) o ně pečují jednotliví rybáři. Tímto způsobem lovu ryb, který vyžaduje dobře sehranou posádku a alespoň částečně zkušené rybáře, se loví převážně větší druhy ryb - mečouni, plachetníci, tuňáci, barakudy, wahoo, kingfish, dorado, žraloci apod. Jednodušším a často i efektivnějším způsobem lovu ryb je lov na přírodní nástrahy. Ryby, případně části ryb se spustí se zátěží na hloubku a rybáři pak s nástrahami pohybují (obdoba pilkrování). Při tomto způsobu rybolovu bývají úlovky častější, ale zpravidla se jedná o menší a sportovně méně ceněné druhy ryb - rejnoci, žraloci, murény, mořští úhoři, sierra, mořští okouni, kanici. Tento způsob lovu ryb používají dobré lodě na Mauritiu jen velmi zřídka, je považován za podřadný.

Rybářské vyjížďky jsou nejčastěji 9-hodinové. Kvalitní lodě s posádkou je nutné rezervovat s dostatečným předstihem, především v turistické sezóně (prosinec - únor).


Mauricius big game fishing

Každoročně se na Mauritiu koná několik rybářských závodů. Nejznámější jsou soutěže, které pořádá Le Morne Anglers Club - Marlin World Cup (prosinec) a South Indian Ocean Billfish Club Competition (březen). Soutěže jsou otevřené, můžete se jich zúčastnit i Vy.

Zcela odlišnou disciplínou je lov velkých dravých ryb na vnějším okraji korálového rifu - pobřežní přívlač. Jedná se o fyzicky velmi náročný sport a pro začátek se bez profesionálního průvodce neobejdete (cena za večerní tříhodinové chytání se pohybuje okolo 3000 MRU / osobu). Vně korálových útesů a na místech, kde se pobřeží svažuje přímo na hloubku je na přívlač možné lovit ryby, kterým místní říkají kingfish (také trevally, 3 - 40 kg) a capitain (1-10 kg). Místní profesionálové používají při lovu těchto ryb jednodílné čtyřmetrové pruty, vláčecí multiplikátory, monofilní vlasce o síle cca 1 mm a wobblery typu skitter-popp. Nahazovat velké nástrahy s takovým vybavením není snadné, trocha tréninku nemůže uškodit. Úlovky lze očekávat brzy ráno a večer, záběry přicházejí 5-100 m od břehu. Rybář musí vždy velmi pevně stát, což na mokrých útesech a v příboji není vždy jednoduché. Neocenitelnou pomoc při tomto sportu prokážou pevné boty nad kotníky, neoprenový žaket, bederní pás, gaf, nůž, brýle proti slunci, klobouk nebo čepice a kvalitní krém proti slunci s ochraným faktorem.