menu

Šnorchlování a potápění na Mauriciu

Nádherné písečné pobřeží Mauritia lemuje třetí největší korálová bariéra na světě, která vytváří ideální podmínky pro potápění a šnorchlování v křišťálově průzračné vodě.

Na Mauritiu je na celém pobřeží několik desítek potápěčských center, která nabízí kompletní profesionální služby, od ponorů začátečníků s dohledem instruktorů, až po získání mezinárodních zkoušek všech stupňů.

Pro zkušené potápěče s platným průkazem tato centra nabízí možnost potápění na mnoha nádherných místech u pobřeží ostrova.

Z dob kolonizace ostrova se nacházejí u pobřeží vraky obchodních lodí, které spolu s přírodními skvosty, korálovými útesy, jeskyněmi, podmořskými katedrálami a bohatým podmořským životem nabízí unikátní možnosti pro všechny milovníky potápění.

Na Mauriciu je potápění možné po celý rok, ale nejlepší období je v období od listopadu do dubna, kde voda má 29°C a je dobrá viditelnost.

Potápěčská centra na Mauritiu jsou sdružena do MSDA (Mauritian Scuba Diving Asociation). Center je okolo čtyřiceti a nabízejí výlety v okolí regionu kde jsou umístěná. Téměř všechna centra jsou součástí hotelových komplexů a nabízí veškeré potřebné služby a vybavení. Potápí se ve dne i v noci. Cena za denní ponor se pohybuje okolo 40 EUR a noční je za 60 EUR. Centra půjčují veškerou výstroj, poskytují zkoušky  PADI a CMAS. domluvíte se anglicky a hlavně francouzsky.

Nejlepší potapěčské lokality na Mauritiu 

potápění na Mauriciu

Blue Bay Marine Park

Oblíbeným místem pro milovníky potápění a šnorchlování, ale i pro rodiny s dětmi, je romantická zátoka Blue Bay s podmořskou rezervací Marine Park Blue Bay s nádhernými korálovými útesy.v rezervaci  objevíte přes padesát druhů vzácných korálů a ryb.

Trou aux Biches

Další vraky, ale menší atraktivity se nalézají u Trou aux Biches : "Amar", "Star Hope", a dva čluny, "Water Lilly" a "Emily".Ostrovy severní části zvláště atraktivní k potápění jsou překvapivě zřídka navštívované diving centry. Důvodem je jejich vzdálenost.

 

potápění na Mauriciu 

Flic en Flac

Ve středisku  Flic-en-Flac, jsou dvě zajímavá místa pro všechny potapěče: Katedrála, která nabízí skvělé zážitky v podobě dutin, jeskyní, oblouků a Druhou lokalitou je "Rempart Serpent", která je bohatá na faunu a je zde možno vidět ohromující množství různých druhů ryb známých z jižních moří - stonefish, scorpionfish, perutýn a muréna... Takové hromadění z těchto druhů je jedinečné nejen Mauritiu, ale možná na celém světě!

Přítomnost vraků, které tvoří další umělé útesy, obohatila potápění o další možnost. Vraky “Tug II“ and “Kei Sei 113“ v lokalitě Flic-en-Flac, nebo "Hoi Siong", který klesnul pod hladinu poměrně nedávno u Ile aux Bénitiers a jsou vhodné pro běžné potápění. Na další vraky to chce lepší vybavení: "St-Gabriel" (-41m), "Orient" (-47m) nebo, "Carp" (-72m).

 potápění na Mauriciu

Východní pobřeží

Velkolepá laguna přiléhající k pobřeží je protkána mnoha kanály, které dovolují snadný přístup z moře. Kanály jsou bohaté na plankton a přitahují četné mořské druhy. Kanál "Belle Mare"je nepochybně jedno z nejkrásnějších místa ostrova, ačkoli potápění tam je dost akční díky častým a silným proudům. Rozhodně narazíte na velkolepé hromadění druhů: žraloky, barakudy, rejnoky... Dále k jihu, směrem k lokalitě Mahebourg, se nabízí úžasná geologická struktura dovolující potápěči ponor v neskutečné krajině vytvořené z vrcholů, jeskyní, zlomů, tunelů, kaňonů, oblouků... Místa "Roche Zozo" a "Colorado" jsou dvě "Top Stars" lokality, s vrakem lodi "Sirius". Je to opravdová památka minulosti. Tato britská loď se potopila r.1810 během námořní bitvy u Grand Port, přístavu, který odolával francouzské kolonizaci. Bohužel viditelnost v těchto vodách je slabá. Nicméně, objev děl, dělových koulí a dalších relikvií starých několik století bude zážitkem.

Šnorchlování na Mauriciu

šnorchlování na Mauriciu

Co se týče šnorchlování, to je možné realizovat na Mauriciu takřka kdekoliv. Většina hotelů nabízí vyjížďky lodí. Pro ty z vás, kteří se nechtějí během šnorchlování namočit, mohou absolvovat vyhlídku na loďkách se skleněným dnem.

Nejlepší místa pro šnorchlování na Mauritiu

 šnorchlování na Mauriciu

Blue Bay Marine Park

Oblíbeným místem pro milovníky potápění a šnorchlování, ale i pro rodiny s dětmi, je romantická zátoka Blue Bay s podmořskou rezervací Marine Park Blue Bay s nádhernými korálovými útesy.v rezervaci  objevíte přes padesát druhů vzácných korálů a ryb.

Pointe aux Piments

Dlouhá pláž Pointe aux Piments na severozápadním pobřeží je chráněná korálovým útesem, čímž je ideálním místem pro všechny milovníky šnorchlování. je také proslulá jako jedno z nejlepších míst , kde se hojně vyskytjí mořské želvy a tak se ujistěte, že máte podvodní kameru, až se zde ponoříte do průzdačné vody a budete odbivovat zdější podmořský život.

Ile aux Cerfs

Překrásný ostůvek vystřižený jak oz reklamy nabízí překrásnou tyrkysovou lagunu a bohatý podmořský život pro šnorchlování.

potápění na Mauriciu