menu

GASTRONOMIE NA MAURICIU

Mauricijská gastronomie je stejně pestrá, jako obyvatelé tohoto malého tropického ostrova - na výběr je zde kuchyně kreolská , africká, indická , čínská, francouzská, nebo jednoduše kombinace všech těchto chutí.

Součástí snad každého pokrmu je zelenina, především rajčata, cibule, česnek a koření, hlavně chilli a kari. Kuchyně hojně využívá darů moře – kraby, ryby, chobotnice, škeble, langusty, krevety, ústřice. Velmi oblíbené jsou také omáčky (chutney), původem z Francie, nejčastěji obarvovány rajčaty.

 

KREOLSKÁ KUCHYNĚ

Rýže je jádro většiny jídel kreolské kuchyně. Ta je podávána doprovázen Chayote , dýně , lilek , squash, listová zelenina a okurky . Maso a ryby jsou obvykle podávány v podobě " rougaille " , tedy vařené s rajčaty, cibulí , česnekem, zázvorem a okořeněná aromatickými bylinami a chilli . kreolská kuchyně je barevná , mírně pikantní ale především pěkně voňavá. Mauricijská laguna oplývá hojností ryb a korýšů , které jsou často připravované smažené nebo grilované a doprovázené zelenými citrusy . polévky se podávají především rybí, krabí či zeleninové.

Mauricius gastronomie

Známý je i kulinářský zážitek v podobě Palmových srdíček, ze kterých se připravuje tzv. Milionářský salát. 

 


 

ČÍNSKÁ KUCHYNĚ

Nejznámějším jídlo v čínské kuchyni jsou smažené nudle ; Nicméně , čínská kuchyně je bohatší a rozmanitější , než to. Díky wok ,velké varné nádoby , která má základnu a kulatý , který je umístěn na plamen , zelenina , bambusové výhonky a houby zůstat pevná a křupavá . Čínská kuchyně je založená na vepřovém a hovězím masu , krevety a ryby jsou vždy ochucené omáčkami, především sojovou, zázvorovou, citronovou trávou  či jemnými bylinkami.


Mauricius gastronomie

 


 

INDICKÁ KUCHYNĚ

Stejně jako u kreolské kuchyně , rýže je jádro také většiny indických jídel, která jsou provoněná šafránem, kurkumou, koriandrem, kardamonem a kari, které je stále nejdominantnějším kořením indické kuchyně. Ryby, kuřecí nebo hovězí curry se vždy podává s  listovou zeleninou.

Nejvýznamnějším jídlem, které musíte ochutnat je každý se musí snažit během své dovolené na Mauriciu je briyani, které se skládá z rýže, koření, brambor, masa nebo ryby doprovázené s osvěžujícím okurkovým salátem.

 

Mauricius gastronomie

 

Další specialitou je Vindaloo , což jejídlo připravované z ryb marinované ve směsi octa, hořčičného semínka, kurkumy, cibule, česneku, zázvoru a chilli , vše vařené v oleji .

 

Mauricius gastronomie

Indický vliv se dále projevuje v kořenité přípravě kuřat.

Vyhlášené místní speciality jsou krevety v chilli omáčce, čerstvý ananas v chilli omáčce.


 

DARY MOŘE

Ke klasickým jídlům darů moře patří zajisté krabí polévka, ryby na grilu, vařené chobotnice a škeble.

Mauricius sea food

 

OSTATNÍ POKRMY

Mezi nejlahodnější omáčky patří Vindaye – základem je česnek, podává se studená s vinným octem a hořčičným semínkem a Rougaille – podává se teplá a k česneku se přidávají sladká rajčata.

Prvky francouzské kuchyně lze spatřit také v přípravě králíků na červeném víně – Civet de Lievre (králík na červeném víně).


Roti

Roti jsou chlebové placky , které nesmí chybět na zádném slole na Mauriciu.  Vyrábí se z nekvašené pšeničné mouky a jsou dodávány v několika odrůdách. Nejpopulárnější je faratha , která je obohacena ghí . Jiné odrůdy jsou chappati apoori . Další řada poori jedholl poori , která je vyrobena z mouky místo pšenice. Většina z těch , zejména faratha adholl - poori jsou populární mauricijské pouliční jídla .

Mauricius - gastronomie - roti 

Dorty Piments


Dorty Piments jsou kulaté placky z dholl a chilli . Jsou často konzumovány jako svačina.

 

Samosas

Samosas jsou stejně populární jako dorty Piments a mají trojúhelníkový tvar a jsou často plněné sýrem , zeleninová kari , ryby , drůbež nebo jiné maso.

 Mauricius - samosas

Napolitaine

navzdory svému názvu ,Napolitaine je typicky mauricijská sladkost,  vyrobená ze dvou sušenek plněné marmeládou a na které se vztahuje s velkorysou vrstvou růžové cukrové polevy.

 


OVOCE

K tropické krajině patří také exotické ovoce a Mauricius je rájem pro milovníky ovoce.

Vybrat si můžete různé druhy melounů, avokádo, ananas, mango, liči, papaya, kokosové ořechy a další.

Mauricius liči


NÁPOJE

Z typického ovoce se připravují typické mauricijské nápoje, mezi něž patří džusy a různé druhy ovocných koktejlů.

Jelikož je Mauricius velkým producentem cukrové třtiny, patří k tomuto ostrovu samozřejmě i rum, který patří mezi nejlepší a široká je i nabídka rumových koktejlů. Kromě místního rumu se na Mauriciu vyrábí i místní pivo značky Phoenix Beer, které je odborníky i návštěvníky hodnoceno velmi dobře.

 

Mauricius - rum